dissabte, 3 de novembre del 2012

Podem parlar de literatura europea?

Memòria remota de la llengua


Tal com explica Konuk Blasing, "cada vegada que un poeta escriu un poema líric, amb els sons del seu text està invocant i convocant la memòria més remota i originària de la llengua que guarda la humanitat". Idea posada de manifest ja que per Charles Baudelaire el 1861 en un article sobre Theódore de Banville: Qualsevol mode líric de la nostra ànima ens obliga a considerar les coses no pas en el seu aspecte particular, excepcional, sinó en els seus trets principals, generals ,universals. És aquesta consideració la que serveix per explicar la comoditat i la bellesa que el poeta ( Agustí Bartra), troba en les mitologies. La mitologia és un diccionari de jeroglífics vius, de jeroglífics coneguts per tothom.

Podem començar doncs a desvetllar mites i, parlar de literatura europea. Per cert la mitologia també és literatura europea?


3 comentaris:

  1. Segons el Diccionari d'Estudis Catalans, la "mitologia" és el conjunt de mites d’un poble.
    I un mite és un "relat fabulós tradicional sobre els déus, els herois, els orígens d’un poble, etc., que expressa, d’una manera simbòlica, un concepte religiós, filosòfic o social".
    En la meva opinió, llavors, si la mitologia són relats, sí que podria considerar-se literatura.
    I si aquests relats ens parlen sobre Europa, doncs per mi sí que serien literatura europea.

    ResponElimina
  2. Hi ha mites exclusivament europeus? La mitologia grega i romana, i tota la seua descendència, és un segell d'identitat europea quan ha aparegut en un text literari? I que passa quan un escriptor no europeu empra aquestos mites d'origen europeu per a construir la seua obra literària? Quan podem dir que un mite s'ha universalitzat?

    Moltes preguntes al voltant d'una qüestió que se'ns esvara de les mans.

    ResponElimina
  3. Interessant desvetllament dels mites. Però més enllà del debat mitològic, considero important mesurar algunes reflexions d'aquesta entrada per entendre l'abast global del nostre projecte comú. Crec que hauriem de centrar el nostre focus d'atenció, no només des del seu aspecte més particular sinó des dels seus trets més universals.

    ResponElimina